We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Slivnica: de Pruimenberg

Home > Natuurgebieden in Slovenië > Slivnica: de Pruimenberg

slivnica: de berg van de heksen

Noordwest van het Cerknica meer vindt je de berg Slivnica; de pruimenberg. Hier komen de heksen samen om hun gezweringen uit te spreken. ‘s Nachts slaat de bliksem hier in en op koude ochtenden stijgt een wolkje met warme lucht op van de berg. Wanneer er iets ergs gebeurt in de vallei, krijgen de heksen de schuld. Tijdens onze reizen in de omgeving vertel ik mischien het echte verhaal achter de kleine stoomwolkjes boven de berg … 

Een lage boomgrens

De meeste bergen in de omgeving zijn tot op de top begroeid met bos, maar Slivnica lijkt een boomgrens te hebben. Dit is niet vanwegen de hoogte van de top: met 1114 meter steekt hij nauwelijks uit boven de omliggende bergen. De open begroeiing op de top is resultaat van eeuwenlange begrazing met koeien en paarden. Deze traditie wordt ook tegenwoordig voortgezet. Anders dan vroeger is er geen herder bij de dieren: tegenwoordig staan ze achter schrikdraad. Als gevolg daarvan is de begrazing op sommige plaatsen intensiever dan vroeger, en op andere plaatsen gestopt. Naast het begraasde deel is er bloemrijk hooiland met ene grote botanische waarde. .

wandelroutes

Meerdere wandelpaden en een onverharde bosweg voeren naar de top van Slivnica. Inwoners van het nabij gelegen Cerknica wandelen graag naar de bergtop. Buitenlandse toeristen komen hier weinig: Slivnica ligt buiten de toeristengebieden in het hooggebergte.

Op de top van Slivnica vindt je ene berghut, die, in alle eerlijkheid, betere dagen heeft gekent. ‘sZomers is hij in weekeinden open. Wanneer ik zelf op Slivnica ben, is de berghut meestal gesloten. Vaak ben ik alleen op de top.

De grootste attractie van Slivnica is zonder twijfel het geweldige uitzicht. Vanaf de top zie je de hele Cerknica vallei voor je liggen, als een levende landkaart. Deze vallei staat regelmatig onder water: hetuitzicht van Slivnica is nooit hetzelfde!

Flora en fauna van slivnica

De hellingen van de berg zijn grotendeels begroeid met beuken en sparrenbos. Berken en dennen markeren de bosranden. Op de plaatsen die vroeger begraasd werden neemt laserkruid het landschap in (een schermbloemige plant van meer dan een meter hoog). Daartussen staan Carniolische lelies: een prachtige oranje gekleurde bloem die op geisoleerde, hoger gelegen plekken in de regio bloeit. In het najaar lichten lijsterbessen op, met feloranje gekleurde bessen en gele herfstbladeren.  

speciale sprinkhanen

De top van Slivnica is bijzonder vanwege het voorkomen van bergbewonende sprinkhanen, waaronder klappersprinkhaan en oostelijke- en Dalmatische zadelsprinkhaan. Deze drie komen op meerdere plekken in de omgeving voor. Dat geldt niet voor de laddersprinkhaan, een Alpiene soort die in de Notranjska regio gevonden kan wordne op geisoleerde bergtoppen en op het Bloke plateau. Laddersprinkhanen vallen vooral op wanneer ze weg vliegen met luid ratelende, zwarte vleugels. 

verdwaalde hagedissen?

Midden op de top van de berg, is een diepe kuil in de rotsen. Ooit zijn hier stenen uitgehouwen, waarvan de berghut is gebouwd. Wilde bergrozen groeien in de kuil. Wanneer hier de zon schijnt, verschijnen muurhagedissen. Het is niet duidelijk hoe die hier terecht zijn gekomen: ze zitten alleen in de rotsachtige kuil en nergens anders op de bergtop. Van hun soortgenoten zijn ze gescheiden door een uitgestrekt bos. Zouden ze met boumateriaal naar de berg zijn gebracht, of is deze kleine populatie ene overblijfsel van vroeger tijden, toen runderen het bos open hielden?  

GDPR