We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Rakov Škocjan

Home > Natuurgebieden in Slovenië > Rakov Škocjan

Rakov Škocjan

Midden in de Sloveense karstregio, vindt je de kleine valei Rakov Škocjan, met spectaculaire ravijnen, kliffen en diepe grotten. Hier komt een kleine rivier aan de oppervlakte, om twee kilometer verderop in een grot onder de grond te verdwijnen. 

Lang geleden stroomde de rivier Rak diep onder de grond. Het rivierwater loste het kalkgesteente van de ondergrond op, waardoor een grot ontstond. Uiteindelijk werd de grot zo groot, dat het plafond instortte. Het rivierwater heeft vervolgens ook de naar beneden gevallen rotsen opgelost, waardoor de vallei Rakov Škocjan is ontstaan. Bij het “begin en einde” van de bovengrondse rivier gaat dit proces nog altijd door. Hier vinden we de meest spectaculaire karstformaties in de regio, waaronder de kleine en grote “natuurlijke bruggen”. 

River Rak disappears into an underground cave in the valley Rakov Škocjan in Slovenia

Flora en fauna

De vallei Rakov Škocjan heeft een grote variatie aan leefgebieden. Vlak naast elkaar vindt je diepe grotten, uitgestrekte bossen en stijle, zonnige kliffen. 

 

Flora

In de omgeving van de bron van rivier Rak, waar de kleine natuurlijke brug ligt, wordt de begroeiing sterk beinvloed door het koele en vochtige grotten-klimaat. Varens groeien hier weelderig en de rotsen zijn bedekt met veenmos. Ertussen bloeien in het late voorjaar wilde rozen (Rosa pendulina). Aan het andere “uiteinde ” van de vallei, rond de grotenatuurlijke brug, groeit de endemische klokjesbloem Campanula justiniana op de stijle, droge kalkstenen kliffen.  

 

Vogels

Een groot deel van het gebied is begroeid met bos, waar we een goede kans hebben op zwarte specht, raaf en goudvink. Op de kliffen bij de kleine natuurlijke brug broed in de meeste jaren ene paartje grote gele kwikstaarten en de bovenstroomse delen van rivier Rak zijn goed voor waterspreeuw. 

 

Reptielen

De zonbeschenen rotswanden en open plekken in het bos zijn prima reptielenhabitat. Met meest talrijk zijn muurhagedissen (zoek rondom de kerkruine op de top van d grote naturlijke brug) en smaragdhagedissen (in zonbeschenen wegbermen). Minder talrijk zijn Kroatische berghagedissen en Karniolische hagedissen (Zootoca carniolica), die soms te vinden zijn in zonnige open plekken in het bos. 

 

Amfibieën

In langzaam stromende delen van de rivier vindne we groene kikkers. Als je geluk hebt, kan je hier ook ringslangen tegenkomen, die op de kikkers jagen. De grottensalamander, de olm (Proteus anguinus) leeft in de ondergrondse rivier en er zijn een paar waarnemingen van deze soort in de bronnen van Rakov Škocjan. 

 

Insekten

Onder de insekten in Rakov Škocjan valt de zeldzame roodbonte parelmoervlinder op. Deze soort van bosranden is een van de mooiste Sloveense vlinders. Libellen zijn talrijk langs de rivier: let op weidebeekjuffers en bosbeekjuffers met hun prachtige blauwzwart glanzenden vleugels.  

 

Vissen

De rivier is rijk aan vissen. Vlagzalmen leven in de bovenstroomse delen, waar ook de nacht-actieve kwabaal voorkomt. Meer benedenstrooms zijn kopvoorn, zeelt en snoek algemeen terwijl grote scholen elrits door de hele rivier te vinden zijn.

 

Rivierkreeften

In de afgelopen paar hjaar zijn weer Europese rivierkreeften waargenomen bij de bronnen van de rivier. Ooit waren die zo talrijk dat de rivier naar ze genoemd is “Rak” betekent”rivierkreeft” in het Sloveens. We hopen dat deze recente observaties betekenen dat ze terugkeren naar hun vroegere kerngebied!

Wandelingen

Door de valei is een 6 km lange, gemarkeerde wandelroute aangelegd. Je kan de wandeling beginnen op meerdere punten langs de onverharde bosweg. Halverwege is het mogelijk om een doorsteek te maken wardoor je maar de helft van de safstand loopt. Het pad is over het geheel niet moelijk en loopt grotendeels door het bos en langs bosranden. 

De mooiste plaatsen zijn bij de kleine natuurlijke brug (bij de bronnen) en bij de grote natuurlijke brug (waar de rivier Rak onder de grond verdwijnt). Bovenop de grote natuurlijke brug staat een romantische kerkruine. Ongeveer halverwege tussen de kleine en grote natuurlijke brug vinden we meerdere grote karstbronnen. 

De afdaling naar de  kleine natuurlijke brug is stijl en door de vochtige grotten-atmosfeer glad. Onderaan loopje over losse rotsen: goed schoeisel is een must. 

At the Large natural bridge in Rakov Škocjan, Slovenia

Restaurants en overnachtingen rondom Rakov Škocjan

In de vallei Rakov Škocjan vindt je hotel Rak, wat zowel maaltijden als kamers aanbied. In de omgeving, zijn meerdere restaulrants, waaronder pizzeria Portus in Unec en restaurant Pav in Rakek. Verder zijn er restaurants in Podskrajnik en Cerknica. 

Hoe bereik je Rakov Škocjan?

Openbaar vervoer

Vanuit Ljubljana gaan bussen en treinen naar Rakek. Vanaf hier loopt een 3 km lange gemarkeerde wandelroute naar Rakov Škocjan. 

 

Auto

Neem snelweg A1 Ljubljana-Koper. Verlaat de snelweg bij Unec, in de richting van Rake/Cerknica. Kort nadat je van de snelweg af gaat, vindt je een richtingbord naar Rakov Škocjan naar rechts, in de richting van Postojna. Volg de weg Unec-Postojna, die grotendeels parallel loopt aan de snelweg. Na ongeveer twee kilometer is er een gemarkeerdde onverharde bosweg naar links. Ongeveer 1 km verderop kom je bij de grote natuurlijke brug in Rakov Škocjan. 

 

Met ons

Wij organiseren excursies op maat naar Rakov Škocjan. Waar we afspreken hangt af van wat jou het makkelijkste uitkomt: meestal Unec, Cerknica of Postojna. neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

GDPR