We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

De gevaren van het bos

Home > Reistips > De gevaren van het bos

Beren en wolven zijn schuw en vermijden contact met mensen wanneer ze maar kunnen. Wat zijn de echte gevaren van het bos in Slovenië?

Houd er rekening mee dat ik bioloog ben en geen arts: ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor medische claims die het gevolg zijn voor iets wat ik al dan niet hieronder heb geschreven. 

De grote boze wolf?

Roodkapje vertrok helemaal alleen naar het diepe donkere bos. We weten allemaal dat dit een sprookje is. Sommigen van ons realiseren zich dat de Grote Boze Wolf een metafoor is voor angtaanjagende mannen die kleine meisjes besluipen op eenzame plaatsen. Maar al te vaak wordt de betekenis van het sprookje verkeerd begrepen. Dit heeft echte wolven een slechte reputatie bezorgd, die ze niet verdienen. Natuurlijk zijn wolven roofdieren die af en toe schapen en geiten eten. Verstandige Sloveense boeren beschermen hun dieren met schrikdraad. Steeds vaker hebben ze ook waakhonden in de wei. Die waakhonden zijn een stuk enger als een wolf, maar ze blijven achter het schrikdraad en het is makkelijk om ze uit de weg te gaan. Op deze manier vermijden boeren een groot deel van de conflicten met wolven. Dus, voor ons mensen tellen wolven niet mee als een van de gevaren van het bos. 

The big, not so bad wolf

 

Wolven zijn schuwe dieren en doen er alles aan om mensen te vermijden. 

Enge beren?

Beren zijn een beetje enger, maar alleen wanneer ze hun natuurlijke schuwheid verliezen. Dit kan gebeuren wanneer we ze trainen om mensen te associeren met voedsel. Beren leren snel wanneer we vuilnis rond dorpen laten slingeren en wanneer ze open toegang hebben tot composthopen. Een meer recent gevaar is wanneer we beren gaan voeren om ze te lokken als een toeristische attractie: beren kijken. In alle andere gevallen gaan beren, net als wolven, mensen uit de weg. Het zachtste geluidje van pratende mensen zorgt er al voor dat ze het hazenpad kiezen en zo snel ze kunnen het bos in rennen. Voor het geval dat: het LIFE DINALP BEAR projekt heeft een brochure gemaakt over hoe je te gedragen in berengebieden (Engelstalig). 

Verdwalen in het bos

Uitgestrekt heuvelland. Geen pad of weg gaat rechtuit. Kleine paadjes beginnen overal langs de randen van onverharde boswegen. Die paden zijn niet gemaakt om over te wandelen maar omdat, op een of ander moment, een boseigenaar een paar bomen geveld heeft. De paden worden steeds smaller en eindigen gewoon ergens midden in het bos. De GPS werkt bijna niet tussen de heuvels en de bomen. Het type bos en de soorten bomen blijven hetzelfde over lange afstanden: overal staan Beuk, Zilverspar en Fijnspar. Je kan niet ver kijken tussen het groen.

Je hebt het waarschijnlijk al geraden: de weg kwijt raken is het grootste gevaar voor de onvoorbereide wandelaar in de Sloveense bossen. Zorg dat je voorbereid op pad gaat met goede kaarten, een telefoon en een GPS. Wanneer je ongemarkeerde paadjes volgt: onthoud waar je geweest bent of doe als Klein Duimpje: markeer ieder punt waar je kan twijfelen met rijtjes stenen of een pijl gemaakt van takken. 

Wandelroutes

In grote delen van Slovenië vindt je wandelroutes die gemarkeerd zijn met een rood omrande witte cirkel. Deze paden zijn meestal goed onderhouden. Daarnaast is er een veelheid aan educatieve paden en lokale wandelroutes. Die zijn meestal opzet in het kader van een project. Na afloop van het project is er geen geld voor onderhoud. Het gevolg is dat sommige bordjes ontbreken, en niet is ingespeeld op veranderende omstandigheden zoals nieuw aangelegde wegen. Ook hier geld: onthoud waar je vandaan komt en als er geen bordje staat, maak een Klein Duimpje aanwijzing voor jezelf. 

Prikbijtjes

Slovenië is een land van bijenhouders! Zoveel zelfs dat het moeilijk kan zijn om niet-Sloveense honing in de supermarkt te kopen. Veel Slovenen hebben bijen als hobby of als een kleine bijverdienste. Bijna overal kan je kleine aantallen bijenkasten tegen komen. Vaak staan ze op een aanhangwagen geparkeerd op een fraaie plek in het bos. Er zijn ook veel houten bijenstallen en soms vind je bijenkasten aan de zijkant van een kleine schuur. 

Vredelievende Carniolische bijen kunnen ook steken

Sloveense honingbijen zijn een speciaal ras, wat afstamt van een plaatselijke ondersoort. Deze Carniolische bijen staan bekend als vredelievend. Maar, het is wel mogelijk om ze te provoceren en ze kunnen ook reageren op specifieke weersomstandigheden. Van tijd tot tijd zwermen ze uit om nieuwe volken te stichten. Je ziet dan duizenden bijen rond een tijdelijke verblijfplaats zoemen. Dit is heel indrukwekkend, maar ze zijn op zulke momenten gewoonlijk niet geneigd om te steken. Maar, vooral wanneer je allergisch bent voor bijensteken, is het goed om te weten dat je vrijwel overal in Slovenië honingbijen tegen kunt komen. 

Honeybees are not agressive, but beestings can be a problem if you are alergic to them.

 

Honingbijen zijn niet agressief, maar bijensteken kunnen een probleem zijn wanneer je er allergisch voor bent

Geen bloedzuigers en muggen zonder ziektes

Er zijn geen Bloedzuigers in de Sloveense Oerwouden. Of eigenlijk, er bestaat een uiterst zeldzame Landbloedzuiger, maar die zuigt geen bloed: hij leeft van Regenwormen. Mocht je die Landbloedzuiger tegenkomen, maar dan vooral een foto en geef het aan ons door. Hij is pas een paar keer gevonden in Slovenië …

Er zijn wel Steekmuggen, maar die brengen momenteel geen gevaarlijke ziektes over: Malaria is uitgeroeid in Europa; Zika en Dengue zijn nog niet vastgesteld in Slovenië. 

Teken zijn de echte Gevaren van het Bos!

Er zijn wel Teken, en die komen algemeen voor in het Sloveense bos. Het tekenseizoen duurt van het vroege voorjaar tot de late herfst. In de warmere kuststreek zijn Teken zelfs het hele jaar actief. Veel tekenbeten zijn onschuldig en laten een klein bultje achter wat een paar dagen kan jeuken. Maar Teken brengen ook twee potentieel gevaarlijke ziektes over: de Ziekte van Lyme (Borrelia) en een hersenvliesontsteking.  Geen van beide ziektes is exclusief voor Slovenië: je kunt ze in vrijwel heel Europa oplopen door tekenbeten. Deze vorm van Hersenvliesontsteking is onlangs ook in Nederland aangetroffen! Beide ziektes zijn de meest voorkomende gevaren van het bos in Slovenië. 

Voorkomen en genezen van teken-ziekten

Borrelia wordt behandeld met antibiotica. Voor de hersenvliesontsteking kunnen alleen symptomen worden verminderd (in het ziekenhuis!), maar het is mogelijk om te vaccineren tegen deze ziekte. De GGD kan hier meer informatie over geven zie: https://www.ggd.nl/

 

Tick in the dangers of the forest

 

Het gevaarlijkste dier in Slovenië is een van de kleinste: teken kunnen ziektes overbrengen

Onze reizen zijn minder gevaarlijk

Wanneer je met onze reizen mee gaat, loop je geen risico om te verdwalen in het bos. We hopen af en toe een Beer te kunnen zien en soms vinden we pootafdrukken van Wolven! Bijensteken zijn grotendeels te vermijden door je rustig te gedragen rond bijenkasten. Het risico op tekenbeten blijft wel bestaan, ook tijdens onze reizen. Dit risico kan je verminderen met teken werende middelen en vaccinaties, maar blijft het grootste gevaar van het bos in Slovenië.

GDPR