We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Slovenië: de ideale reisbestemming voor natuurliefhebbers

Home > Reistips > Slovenië: de ideale reisbestemming voor natuurliefhebbers

Wist je dat: 

Slovenië heeft een uitzonderlijk rijke natuur met invloeden van de Alpen, de Hongaarse vlakte, het Dinarische gebergte, de Middelandse zee en de Noord Italiaanse laagvlakte. Je kan al deze gebieden bezoeken op dagreizen vanuit een enkele accommodatie.

Een groot deel van Slovenië heeft landklimaat, met grote verschillen tussen de seizoenen. Eind maart bloeien overal vroege voorjaarsbloemen. Veel trekvogels komen aan in april en voor vogels is eind april tot begin juni het beste seizoen. De meeste bloemen bloeien in mei en juni; dit is ook het beste seizoen om vlinders te zien. De zomer is aangenaam warm en er zijn dan nog steds veel vlinders en bloemen. Rivieren warmen dan op en het is op veel plaatsen mogelijk om te zwemmen in natuurwateren. Eind september is opnieuw spectaculair, met prachtige herfstkleuren in het bos. In december-februari kan er een dikke laag sneeuw liggen: dan kan je sporen van zoogdieren volgen door het bos. 

Slovenië is een van de veligste landen in de wereld. De lucht en het water zijn schoon. Het water van veel bergbeken is drinkbaar en laagland rivieren zijn vaak helder genoeg om vissen te zien zwemmen. S

Slovenië is een land vol grotten, inmiddels zijn meer dan 13.000 grotten geregistreerd. Jaarlijks worden tientallen nieuwe grotten ontdekt. In iedere regio is een aantal grotten opengesteld voor bezoekers. Sommigen hiervan zijn toeristisch, anderen zijn nauwelijks bekend en nog helemaal in de natuurlijke staat.

In Slovenie komen alle grote roofdieren van midden Europa voor. Hier leeft een gezonde berenpopulatie, en we zien regelmatig beren tijdens onze natuurreizen. Soms vinden we sporen van andere soorten die schuwer en zeldzamer zijn: wolf, lynx en jakhals komen naast elkaar voor. 

Slovenië is erg bosrijk: maar liefst 60% van het land is begroeid met bomen. De Sloveense bossen zijn erg natuurlijk, mSloveniSloveniet een rijke flora en fauna. In deze uitgestrekte bossen vinden we kleinere bosreservaten met echt oerbos, waar nooit bomen zijn omgehakt. 

Slovenië is een bergland. Het belendste zijn de Julische Alpen in het noordwesten maar ook in andere delen van het land zijn er attractieve bergwandelroutes. Hier ontmoeten we weinig andere wandelaars. 

Slovenie is dichtbij: vanaf Nederland kan je er in anderhalve dag heen rijden en er zijn goedkope vluchten vanaf Amsterdam (Transavia). 

Kortom, Slovenië is een ideaal land voor natuurliefhebbers waar veel te ontdekken is. Wanneer ontmoeten we je hier?

Geschreven door Paul op 28.11.2018

 

GDPR