We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Het beste seizoen om naar Slovenië te reizen

Home > Reistips > Het beste seizoen om naar Slovenië te reizen

Klimaat in Slovenië

Slovenië heeft grote klimaatverschillen op soms korte afstand. Het grooste deel van het land heeft ene continental klimaat met warme, soms droge zomers en koude winters. In de Julische alpen heerst een bergklimaat. Dichter bij de kust is het warmer en is het klimaat sub-mediterraan. Over het algemeen zijn weersvoorspellingen betrouwbaar, maar soms zitten ze er een paar uur naast. Je kan de weersverwachting vinden op deze websites:

http://www.pro-vreme.si/

http://meteo.arso.gov.si/

 

Het kan ook nuttig zijn om de actuele weerssutiatie te bekijken op webcams. Op deze website staat een overzicht van webcams door het hele land:

https://www.hribi.net/spletne_kamere_v_gorah

 

Zomerweer

Zomers kunnen warm zijn in Slovenië, met een temperatuur van 30-35 °C overdag. ‘s Nachts dealt de temperatuur meestal naar 20-25 °C. Hevig hitteonweer komt veel voor aan het einde van warme zomerdagen, dit duurt meestal maar kort. Na afloop is de temperatuur enkele graden gezakt, maar de luchtvochtigheid flink toegenomen. Er is een groot verschil tussen de kuststreek en het binnenland: langs de kust is het meestal 5-10 graden warmer.  In de bergen is er een groot verschil tussen dag- en nacht temperatuur. Controleer altijd de weersverwachting voor je de Bergen in gaat: ieder jaar worden mensen verrast door plotselinge weersveranderingen.  

 

Winterweer

Het weer in de winter verschilt erg van jaar tot jaar en soms van week tot week. Sommige jaren ligt er sneeuw for meerdere maanden, andere jaren sneeuwt het nauwelijks. Vooral s nachts vriest het meestal Op grotere hoogtes kan ene temperatuur van -35 °C worden bereikt. In de kuststreek is het milder en hier ligt hooguit een paar dagen per jaar sneeuw.

 

Burja

Met name wanneer het weer omslaat kan een koude, karde wind waaien vanuit de Bergen richting zee, de Burja. Vanwege deze wind worden dan snelwegen afgesloten voor vrachtverkeer en caravans. Dit kan het hele jaar door gebeuren.

 

Klimaat in Sloveense grotten

Grotten hebben het hele jaar een constant klimaat. De temperatuur is rond 12 °C met een luchtvochtigheiod van 100%. Door sommige grotten stromen ondergrondse beken. Na regen kan het water in deze ondergrondse beken snel stijgen en sommige grotten worden tijdelijk onbegaanbaar.

Vogels

Je kunt het hele jaar vogels kijken in Slovenië. Er zijn twee top seizoenen: het voorjaar, wanneer veel vogels zingen en  nestelen, en de herfst wanneer veel vogels Slovenië passeren tijdens de trek. Vooral voor trekvogels maakt het verschil uit hoeveel regen er valt. In regenrijke jaren is het periodieke Cerknica-meer een eldorado voor watervogels terwijl die in drogere jaren aan het meer voorbij vliegen. De zomer is een stil seizoen, wanneer vogels ruien (nieuwe veren krijgen) en weinig zingen. 

 

The best season for birdwatching in Slovenia
Het beste seizoen om vogels te kijken in Slovenië
Bloemen

In de winter bloeien er weinig planten in Slovenië, maar de eerste voorjaarsbodes zijn er al in januari. Eind maart en begin april zijn goed voor grote aantallen vroege voorjaarsbloemen waaronder Krokussen en Sneeuwklokjes. Tegen het midden van april zijn de vroegste soorten uitgebloeid en beginnen iedere dag andere soorten te bloeien. Bloemenweides zijn op hun best in de tweede helft van mei en begin juni. In de bergen bloeien de planten wat later en bergweides zijn op hun best in juni en juli, afhankelijk van de hoogte. Eind september en begin oktober zijn opnieuw spectaculair, als het hele bos geel en oranje kleurt in prachtige herfsttinten.

 

The best season to see flowers in Slovenia
Het beste seizoen on bloemen te zien in Slovenië
Vlinders

Het is niet ongewoon om een vlinder te zien vliegen op een zonnige winterdag, vooral in de Sloveense kustregio. Maar, als je speciaal voor vlinders komt, zijn mei  en juni de beste maanden. Hoger in de bergen is het seizoen later en is juli beter. De verschillende vlindersoorten hebben ieder een eigen vliegseizoen en er zijn door de hele zomer heen veel vlinders te vinden. De meeste soorten dagvlinders hebben zonnig weer met een minimum temperatuur van 15’C nodig om te vliegen. 

 

The best season to see butterflies in Slovenia
Het beste seizoen voor dagvlinders in Slovenië
Amfibieën en reptielen

Sommige jaren gaan we voor de grap reptielen kijken op 1 januari. Als het zonnig genoeg is, zijn dan vaak muurhagedissen actief bij de Sloveense kust, zelfs wanneer het in het binnenland flink vriest. Afgezien daarvan raad ik de winter niet aan als seizoen voor reptielen 🙂 De meeste reptielen en amfibieën worden actief tegen eind maart, met een paar weken verschil tussen de soorten. Springkikkers en Italiaanse springkikkers leggen al eieren in februari. Voor de warmtebehoeftige toornslangen kan je beter wachten tot in mei. De zomer kan flink warm zijn: veel reptielen laten zich dan alleen in de vroege ochtenduren zien. de late herfst kan weer heel goed zijn voor reptielen, maar dit is temperatuurafhankelijk en de herfstpiek kan minder dan een week duren. 

In principe kan je de Olm, de Sloveense grottensalamander, het hele jaar door zien, want temperatuur is in grotten constant. De toegankelijkheid van grotten en de helderheid van het ondergrondse water hangt wel af van de regenval bovengronds. Vooral wanneer de sneeuw smelt in het voorjaar en na sterke herfstregen, kan het gebeuren dat je een grotbezoek voor de Olm moet uitstellen. 

 

The best season to see amphibians and reptiles in Slovenia
Het beste seizoen voor amfibieën en reptielen in Slovenië
Wandelen

Het kan prachtig zijn om midden in de winter te wandelen, wanneer je de sporen van allerlei zoogdieren kan volgen in de sneeuw. Voor de meeste wandelaars duurt het seizoen van april tot oktober. Onafhankelijk van het seizoen is het verstandig om de weersverwachting te controleren voordat je langere afstanden gaat wandelen. 

 

The best season for hiking in Slovenia

Het beste seizoen om te wandelen in Slovenië

GDPR