We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Autorijden in Slovenië

Home > Reistips > Autorijden in Slovenië

Autorijden in Slovenië

In Slovenië is het verplicht om de autolichen aan te hebben. Mocht je dit vergeten, dan maken andere autobestuurders je er vaak op attent door met hun lichten te knipperen. Hetzelfde knippersignaal gebruiken ze ook om te waarschuwen voor objecten op de weg en voor snelheidcontroles verderop. Wanneer een auto achter je knippert met zijn lichten, betekent dat dat hij je wil passeren. 

 

Snelwegen

Voor het gebruik van snelwegen is een vignette verplicht. Je kan die kopen bij benzinepompen en aan de Sloveense grens. Vooral ‘s zomers wordt hier regelmatig op gecontroleerd.

Op snelwegen geld teen maximum snelheid van 130 km/uur, maar sommige automobilisten rijden (veel) harder. Soms lijdt deze ongelijke snelheid tot irritatie van beide zijden en daarmee gevaarlijke situaties op de weg.

Snelwegen en grotere wegen worden goed onderhouden. Kleinere wegen hebben soms kappot asphalt: vanwege de strenge winters gaat asphalt niet lang mee. Houdt er reklening mee dat de GPS je over onverharde boswegen kan sturen: die maken deel uit van het officiele wegennet.

 

Onverharde boswegen

Langs kleinere boswegen vindt je soms een geel bordje met de volgende tekst: “Gozdna cesta – uporaba na lastno odgovornost”. Dit is te vertalen als “bosweg  – gebruik voor eigen risico”. Het is toegstaan om hier te rijden, maar de autoverzekering is hier mogelijk ongeldig. Houd e rook rekening mee dat je op zulke plaatsen niet altijd telefoonsignaal hebt. Deze boswegen kunnen een verlaten indruk geven maar worden regelmatig gebruikt door zwaar belanden  vrachtwagens met hout. Vrachtwagen bestuurders verwachten hier geen personenauto’s: ze rijden hard en kunnen niet snel stoppen. Onder het “boswegen-bordje” is soms een tweede bordje wat waarschuwt om voorzichtig te zijn met vuur. 

 

GDPR