We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Gezondheid en veiligheid in Slovenië

Home > Reistips > Gezondheid en veiligheid in Slovenië

Veiligheid in Slovenië

Slovenië is een van de veligste landen in de wereld. Vrouwen worden gezien als gelijkwaardig aan mannen en ook voor alleen reizende vrouwen is het over het algemeen veilig. Zoals overal bestaat er wel criminaliteit. Toeristen moeten bedacht zijn voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals steden en langs de kust. Defibrilatoren zijn op veel plaatsen beschikbaar. Er zijn  twee alarmnummers: tel. 113 verbindt je met de politie. Dit is ook het nummer wat je moet bellen bij verkeersongevallen, als er geen gewonden zijn. Wanneer je een ziekenauto nodig hebt of een brand wilt melden, moet je het algemene alarmnummer 112 gebruiken. De dienstdoenden spreken meestal ook Engels. Diefstallen moeten worden gemeld op het dichtstbijzijnde politiebureau. Voor noodgevallen heeft ieder gezondheidscentrum (“zdravstveni dom”) een permanent bemande eerste-hulp post. Voor de meeste van onze reizen is dit in Cerknica en de snelste manier om hen te bereiken is door 112 te bellen. 

 
Gezondheidsrisico’s in Slovenië

Hepatitis A en routine vaccinaties worden meestal aangeraden voor reizigers die Slovenië aandoen. Een Hepatitis B vaccinatie wordt aangeraden voor reizigers met een verhoogd besmettingsrisico (contact met bloed of sexueel contact). 

 

Teken

Teken komen veel voor in Slovenië. Ze kunnen zowel ziekte van Lyme overbrengen als een hersenvliesontsteking die wordt aangeduid met FSME (FrühSommer-Meningo-Encephalitis) of teken-encefalitis. In het grootste deel van het land zijn teken actief vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst en in de kuststreek zelfs gedurende het hele jaar. Vaccinatie tegen FSME wordt aangeraden voor reizigers die veel tijd in de natuur doorbrengen en van paden af gaan.  

Hondsdolheid

Hondsdolheid (rabies; in Sloveens “steklina”) is nog steeds aanwezig in Slovenie maar het aantal besmette vossen is sterk gedaald in de afgelopen jaren. Dit is het gevolg van een vaccinatie-programma waarbij aas met vaccin wordt uitgeworpen vanuit helikopters. Dit aas is voorzien van een waarschuwing in Sloveense taal. Mocht je dit vinden: raak het niet aan. Houd ook afstand van zichtbaar zieke of ongewoon “tamme” wilde dieren. Alle honden moeten in Slovenië gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Mocht je daarover twijfelen: iedere hond heeft ene microchip geimplementeerd en is opgenomen in ene centraal register. Met behulp van het nummer van de microchip kan iedere dierenarts nagaan of en wanneer een hond gevaccineerd is. Mocht je twijfelen over de vaccinatie status van een hond, neem dan direct contact op met een dierenarts. In principe kunnen alle zoogdiersoorten met hondsdolheid besmet raken, dus bijvoorbeeld ook egels. De meeste besmettingen in Slovenie zijn bekend van vossen en vleermuizen.

Disclaimer: de schrijver van dit blog is geen arts. Neem contact op met de GGD voor officiele informatie. 

Aas met hondsdoelheid-vaccin. Dit aas wordt verspreid vanuit helikopters en je kan het overal in het landelijke gebied vinden. Raak het niet aan! Foto: http://www.nijz.si/ Klik om te vergroten.

 

Drinkwater in Slovenië

Kraanwater is in principe drinkbaar in heel Slovenië. Plaaselijk zijn er in dorpen incoidenteel problemen met de kwaliteit van kraanwater in preiodes van droogte in de zomer. Bij twijfel is het goed om dit na te vragen bij de plaatselijke inwoners. 

Tip voor dorstige reizigers: begraafplaatsen hebben meestal een kraan die is aangesloten op het drinkwaternet. Je kan hier rustig water tappen, zolang als je de graven en de nabestaanden respecteerd. 

 

Water van bergbeken

De waterkwaliteit van beken en rivieren is de afgelopen Jaren sterk verbeterd, Water van bergbeken is meestal drinkbaar, zolang er bovenstrooms geen dorpen of huizen zijn. Dat geld took voor kleine bronnetjes in het bos: die staan in verbinding met ondergrondse beekjes die het water in korte tijd transporteren vanuit hoger gelegen gebieden. Als in deze hoger gelegen gebieden ook huizen staan, is het bronwater onbetrouwbaar.

GDPR