We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

Bloke plateau

Home > Natuurgebieden in Slovenië > Bloke plateau

Bloke plateau

Op het Bloke plateau duurt de winter negen maanden. De rest van het jaar is het koud. Dit is wat Slovenen zeggen over dit gebied. Wij ervaren het meestal juist als erg aangenaam. 

Het Bloke plateau is een vlak gebied, omgeven door lage bergen. Door het landschap vergeet je snel dat het op een hoogte van meer dan 700 meter boven zeeniveau ligt. Door deze hoogte is het klimaal koeler dan de rest van het land. Winters kunnen hier werkelijk bar zijn, maar in de zomer is het aangenaam en minder heet als in de rest van het land. 

De naam “Bloke” heeft niets te maken met het Engelse “Bloke”. Bloška planota, in het Nederlands het Bloke plateau, is een oude naam voor dit hooggelegen gebied in het zuiden van Slovenië. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van obloke: lage, afgeronde bergtoppen. Tussen deze bergen vindt je een prachtig meanderend beekje: Bloščica en een aantal van de beste bloemrijke hooilanden in Slovenië.

de wieg van het sloveense skiËn

In Slovenië staat het Bloke plateau bekend als de plaats waar Slovenen het skiën hebben uitgevonden, onafhankelijk van de Noorse ski-traditie. Eeuwenlang hebben de inwoners van het Bloke plateau zware ski’s gemaakt van beukenhout. Die werden gebruikt in het dagelijkse leven: mensen gingen op ski’s hun buren bezoeken en zelfs begrafenissen werden op ski’s georganiseerd. Onlangs is een aardig museum geopend over deze traditie, zie: https://www.bloke.si/muzejska-razstava.html 

Bloke skier
Bloke skiër

 

A beautiful meadow at the Bloke plateau, full of flowers.

flora en fauna

Flora

Op het Bloke plateau vinden we een grote variatie aan grasland, van nat tot droog en van intensief begraasd to extensief gebruikte hooilanden. De meest extensief gebuikte hooilanden worden eens in het jaar gemaaid en nooit bemest. Hier vinden we de soortenrijkste vegetatie, en in de vroege zomer worden het ware bloementapijten. De floristisch meest interessante droge hooilanden zijn dan geel van de ratelaars. Dit zij ook de plaatsen waar we de meeste orchideën kunnen vinden. Sommige natte hooilanden zijn ook belangrijk voor orchideën, onder andere vanwege de zuiver witte Transylvanische orchis. Ook kunnen we hier op een paar plekken het vleesetende plantje zonnedauw vinden. 

 

The stream Bloščica

Towards the northwestern part of the Plateau, the tiny stream Bloščica meanders through wet meadows. Without a doubt, this is the most important part of the area from a nature perspective. Parts of this area are not in use for agriculture and a bumpy vegetation has developed with tussocks of Purple Moor-grass, where it can be tricky to walk. However, especially this area which is well worth to visit because of the special flora and fauna.

The wet areas along Bloščica are also the most important for butterflies, which include marsh frittilary, scarce large blue and alcon blue. Not surprisingly, this is an important area for dragonflies as well. The showiest dragonfly, and in summer hard to miss, is the beautiful demoiselle. Careful observers may encounter other, more rare species as well. These include the club-tailed dragonfly and the Balkan goldenring: the largest of all Slovenian dragonflies.

 

Fish and crayfish

The stream Bloščica itself is home to numerous fish, but there are just a handful of species. Mostly, we see Chub, Danube Gudgeon and Minnow, while there are few Pike as well. The sides of the stream have many holes, which are especially well visible when the water level is low. These are made by Noble Crayfish, a species which has become rare elsewhere.

 

Mammals and birds

Perhaps surprisingly for such a small stream, there are otters in Bloščica. They are not easily seen, but you may find remaining parts of crayfish which they ate on the shore. Roe deer are especially numerous at the Bloke plateau, and in many places, you can find tracks of red deer as well. Other mammals include badger, fox and brown bear. In the dry meadows, there are lnumerous voles which attract buzzards, kestrels, kites and owls.

Eastern burnet, one of the beautiful day-active moths which we can encounter in the meadows at the Bloke plateau in Slovenia

going around

At the Bloke plateau, there are numerous unpaved roads. Some of these lead to stunning places, even though they are primarily meant for farming and forestry.  A hiking trail, called “Karpanov pot” goes largely over these unpaved roads. This trail is named after the legendary folk hero Martin Krpan who, according to a chilren’s story, smuggled salt over these roads. The trail is 18 km long and somewhat scarcely marked at some parts. 

The pure-white Transylvanian orchid: a rare flower which grows on the Bloke plateau in Slovenia

How to reach the Bloke plateau

Public transport

Pubklic transport to and frrom the Bloke plateau is meant primarily for people who live in the local villages and are employed in the capital city Ljubljana. There are busses twice daily and they do not go very close to the better nature areas. 

 

Car 

Take the A1 motorwas Ljubljana-Koper to exit Unec. From there, continue through Cerknica to village Grahovo. Here, go straight in the direction of Nova vas/Velike bloke. Just before Nova vas, you reach the plateau: both villages Nova vas and Velike bloke are actually on the plateau. 

 

With us

We organise custom guided tours to the Bloke plateau. Where we meet depends on what is most convenient for you: mostly Cerknica or Nova vas. Contact us for inqueries. 

GDPR